Ez esztendőt megáldod (RPHA 4006)

Irodalomtörténet Poétika Források
Incipit: Ez esztendőt megáldod
RPHA-szám: 4006
Szerző: A vers szerzőjét nem ismerjük.
Cím: Újesztendei invocatio
Változat:
A szereztetés ideje: 1600 vagy azelőtt
Pro domo: Műfaj: újesztendei invocatio.
Változat:
  • A refrén: Ez esztendőt megáldod, / Ez esztendőt megáldod / Kegyelmedből Úristen. / Bő zsírral ékesíted, / Bő zsírral ékesíted, / Te szent Jehova Isten. / Tégedet félnek, kik lakoznak e földnek színén, / És a puszta helyek is bőséggel, / Halmok áhítozódnak víg kedvvel, / Boldog, kit magának választott Sionnak királya. / Tégedet félnek, kik lakoznak e földnek színén, / És a puszta helyek is bőséggel, / Halmok áhítozódnak víg kedvvel, / Boldog, kit magának választott Sionnak királya.
Szöveg Dallam A megjelenített digitalizált változat: (RMNy 2532, RMK I 890/2), p. 144. 
Forrás: Hungaricana

A vers dallama

Az alábbi kották a következő kiadásból származnak: Csomasz Tóth Kálmán, Ferenczi Ilona (sajtó alá rendező) 2017. A XVI. század magyar dallamai. Budapest: Akadémiai Kiadó.

Előfordulhat, hogy a vers dallama más gyűjteményben is szerepel, melynek sorszáma az adatlap Dallam mezőjében látható. Ugyanakkor az adatlapi mező nem tartalmazza az RMDT új kiadásának számait – ez az adatbázis egy későbbi változatában lesz szinkronizálva.

A kottaképek a Magyar Elektronikus Referenciamű Szolgáltatás (MERSZ) oldaláról érkeznek, és a jegyzetek és dallamok hivatkozásai is a MERSZ oldalára ugranak, melynek használatához előfizetés vagy megfelelő felsőoktatási, ill. tudományos hálózathoz való hozzáférés szükséges.

RMDT1 2017, 185/I (Ez esztendőt megáldjad, ./., kegyelmedből Úristen)
Jegyzetek

RMDT1 2017, 185/II (Ez esztendőt megáldjad, ./., kegyelmedből Úristen)
Jegyzetek

RMDT1 1958, 176/I (Ez esztendőt megáldjad, ./., kegyelmedből Úristen)
Jegyzetek

RMDT1 1958, 176/II (Ez esztendőt megáldjad, ./., kegyelmedből Úristen)
Jegyzetek