E Pünkösd ünnepében (RPHA 3022)

Irodalomtörténet Poétika Források
Incipit: E Pünkösd ünnepében
RPHA-szám: 3022
Szerző: A vers szerzőjét nem ismerjük.
Cím: Pünkösdi invocatio
Változat:
A szereztetés ideje: 1600 vagy azelőtt
Pro domo: Változat:
  • A refrén: E Pünkösd ünnepében, / E Pünkösd ünnepében, / Dicsérjük Istent szívben, / Ki közénk ő Szentlelkét, / Ki közénk ő Szentlelkét / osztogatta bőséggel [bőségben]. / Ennek örül föld, tenger és a menny víg kedvében, / Minden élő állatok sok rendben, / Kik egész földön vannak sok részben, / Fák, füvek és virágok újulnak örömben. / Ennek örül föld, tenger és a menny víg kedvében, / Minden élő állatok sok rendben, / Kik egész földön vannak sok részben, / Fák, füvek és virágok újulnak örömben.
Szöveg Dallam A megjelenített digitalizált változat: Apostagi graduál, 17. sz. eleje (Stoll 8), f. 68r
Forrás: Magyar Elektronikus Könyvtár

A vers dallama

Az alábbi kották a következő kiadásból származnak: Csomasz Tóth Kálmán, Ferenczi Ilona (sajtó alá rendező) 2017. A XVI. század magyar dallamai. Budapest: Akadémiai Kiadó.

Előfordulhat, hogy a vers dallama más gyűjteményben is szerepel, melynek sorszáma az adatlap Dallam mezőjében látható. Ugyanakkor az adatlapi mező nem tartalmazza az RMDT új kiadásának számait – ez az adatbázis egy későbbi változatában lesz szinkronizálva.

A kottaképek a Magyar Elektronikus Referenciamű Szolgáltatás (MERSZ) oldaláról érkeznek, és a jegyzetek és dallamok hivatkozásai is a MERSZ oldalára ugranak, melynek használatához előfizetés vagy megfelelő felsőoktatási, ill. tudományos hálózathoz való hozzáférés szükséges.

RMDT1 2017, 185/I (Ez esztendőt megáldjad, ./., kegyelmedből Úristen)
Jegyzetek

RMDT1 2017, 185/II (Ez esztendőt megáldjad, ./., kegyelmedből Úristen)
Jegyzetek

RMDT1 1958, 176/I (Ez esztendőt megáldjad, ./., kegyelmedből Úristen)
Jegyzetek

RMDT1 1958, 176/II (Ez esztendőt megáldjad, ./., kegyelmedből Úristen)
Jegyzetek