Balassi Bálint, Szerelem istene, Venusnak ereje most meg megkörnyékezett (RPHA 1330)

Irodalomtörténet Poétika Források
Incipit: Szerelem istene, Venusnak ereje most meg megkörnyékezett
RPHA-szám: 1330
Szerző: Balassi Bálint A vers maga nincs szignálva, de a gyűjtemény, amelyben szerepel, a szerző neve alatt jelent meg. A kolofonban: Ajánlván lelkemet akkor egy szép szűznek áldozatul kezében
Ajánlás: Zsófi
Cím: MKIK 59
A szereztetés ideje: 1589 A kolofonban: Mikor fényes bogár Szent Ivány hóban jár a nyárnak közepében, ... Szerzém ezt versekben az másfélezerben és nyolcvankilencben
Kritikai kiadás: BÖM 1. 113 BÖM 1. 113
Hasonmás-kiadás: Változat:
Digitalizált példány: Változatok:
Szöveg Dallam A megjelenített digitalizált változat: Fanchali Jób-kódex, 1595-1608 (Stoll 4), p. 17. 
Forrás:

A vers dallama

Az alábbi kották a következő kiadásból származnak: Csomasz Tóth Kálmán, Ferenczi Ilona (sajtó alá rendező) 2017. A XVI. század magyar dallamai. Budapest: Akadémiai Kiadó.

Előfordulhat, hogy a vers dallama más gyűjteményben is szerepel, melynek sorszáma az adatlap Dallam mezőjében látható. Ugyanakkor az adatlapi mező nem tartalmazza az RMDT új kiadásának számait – ez az adatbázis egy későbbi változatában lesz szinkronizálva.

A kottaképek a Magyar Elektronikus Referenciamű Szolgáltatás (MERSZ) oldaláról érkeznek, és a jegyzetek és dallamok hivatkozásai is a MERSZ oldalára ugranak, melynek használatához előfizetés vagy megfelelő felsőoktatási, ill. tudományos hálózathoz való hozzáférés szükséges.

RMDT1 2017, 241 (Magos kősziklának oldalából nyílik)
Jegyzetek

RMDT1 1958, 236 (Magos kősziklának oldalából nyílik)
Jegyzetek