Balassi Bálint, Kegyes, vidám szemű, piros rózsa színű én édes fehér hölgyem (RPHA 0724)

Irodalomtörténet Poétika Források
Incipit: Kegyes, vidám szemű, piros rózsa színű én édes fehér hölgyem
RPHA-szám: 0724
Szerző: Balassi Bálint A vers maga nincs szignálva, de a gyűjtemény, amelyben szerepel, a szerző neve alatt jelent meg. A kolofonban: Régi szörnyű kárán, ily veszett, bánkódván, Juliának ajánlá
Ajánlás: Julia
Cím: MKIK 56
A szereztetés ideje: 1589 vagy azelőtt A kolofonban: Török szép versekből szerelmese felől csak nemrégen fordítá, Igéről igére nem szinte teheté, de hertelen jobbítá
Kritikai kiadás: BÖM 1. 105 BÖM 1. 105
Hasonmás-kiadás: Változat:
Digitalizált példány: Változat:
Szöveg Dallam A megjelenített digitalizált változat: Balassa-kódex, 1656 után (Stoll 76), p. 88.  [betűhű átirat]
Forrás: A színes képek forrása az Evangélikus Országos Könyvtár (jelzet: R 1.662).

A vers dallama

Az alábbi kották a következő kiadásból származnak: Csomasz Tóth Kálmán, Ferenczi Ilona (sajtó alá rendező) 2017. A XVI. század magyar dallamai. Budapest: Akadémiai Kiadó.

Előfordulhat, hogy a vers dallama más gyűjteményben is szerepel, melynek sorszáma az adatlap Dallam mezőjében látható. Ugyanakkor az adatlapi mező nem tartalmazza az RMDT új kiadásának számait – ez az adatbázis egy későbbi változatában lesz szinkronizálva.

A kottaképek a Magyar Elektronikus Referenciamű Szolgáltatás (MERSZ) oldaláról érkeznek, és a jegyzetek és dallamok hivatkozásai is a MERSZ oldalára ugranak, melynek használatához előfizetés vagy megfelelő felsőoktatási, ill. tudományos hálózathoz való hozzáférés szükséges.

RMDT1 2017, 241 (Magos kősziklának oldalából nyílik)
Jegyzetek

RMDT1 1958, 236 (Magos kősziklának oldalából nyílik)
Jegyzetek