Valkai András, Jámborok, kérlek, most meghalljátok (RPHA 0629)

Irodalomtörténet Poétika Források
Incipit: Jámborok, kérlek, most meghalljátok
RPHA-szám: 0629
Szerző: Valkai András A verset a szerző látta el névmegjelöléssel. Az akrosztichonban: Valkai Andreas A kolofonban: Aki szörzé most ezeket versekben, Joviust olvasá veszteg ültében, ... Sok gond forga versszörző elméjében, Nemzetének sok jót kíván szűvében
Ajánlás: Csáky Mihály
Cím: Hariadenus históriája
Változat:
A szereztetés ideje: 1571 A kolofonban: Ezerötszáz és az jó hetvenegyben, Negyvennapi böjtnek első hetében
A szereztetés helye: A kolofonban: Kalota havasa tövében
Akrosztichon: A versnek van akrosztichonja. IEVERENDISSIMO AC MAGNIFICO DOMINO MICHAELI CHAKI SVPREMO CONSILIARIO CANCELLARIO SECRETARIO REGIE MAIESTATIS AC EEEIVSDEM IN ABSENCIA LOCVMTENENTI REGIO ANDREAS VALKAI DOMINO SVO GRACIOSISSIMO PARATISSIMA SERVICIA COMMENDAT VT PATTRRROOOONO BENE MERENTI ELLIEN SOKAT NAGSAGOD OeSz VILAGON IO HIRNEVEL MINT ELTETET ISTEN
Változat:
Kolofon: A versnek van kolofonja.
A versforma fajtája: Szótagszámláló, izostrofikus vers.
Versforma: a11, a11, a11, a11
Keresés erre a rímképletre
Keresés erre a szótagszámra
Dallam: A vers énekvers. RMDT1/752, RMDT1/753
Terjedelem: Terjedelem: 295 versszak
Változat:
Irodalmi minta: Paolo Giovio: Historiarum sui temporis libri 45 ... 33, 34
Műfaj: [ világi (048) > história (049) > elbeszélő (051) > nem fiktív (056) > kortársi, tudósító (069) ]
Felekezet: 100% világi (1 db)
Változat:
Szöveg Dallam A megjelenített digitalizált változat: Heltai Gáspár: Cancionale, Kolozsvár, 1574 (RMNy 351, RMK I 112), p. 369. 
Forrás: Magyar Elektronikus Könyvtár Az adatbázis tartalmazza a vers átiratát, de a szöveg rögzítője nem járult hozzá a nyilvános hozzáféréshez.

A vers dallama

Az alábbi kották a következő kiadásból származnak: Csomasz Tóth Kálmán, Ferenczi Ilona (sajtó alá rendező) 2017. A XVI. század magyar dallamai. Budapest: Akadémiai Kiadó.

Előfordulhat, hogy a vers dallama más gyűjteményben is szerepel, melynek sorszáma az adatlap Dallam mezőjében látható. Ugyanakkor az adatlapi mező nem tartalmazza az RMDT új kiadásának számait – ez az adatbázis egy későbbi változatában lesz szinkronizálva.

A kottaképek a Magyar Elektronikus Referenciamű Szolgáltatás (MERSZ) oldaláról érkeznek, és a jegyzetek és dallamok hivatkozásai is a MERSZ oldalára ugranak, melynek használatához előfizetés vagy megfelelő felsőoktatási, ill. tudományos hálózathoz való hozzáférés szükséges.

RMDT1 2017, 24/II (Régen ó törvényben, Mózesnek könyvében)
Jegyzetek