...

A régi magyar vers repertóriuma


A sztálini időkben meggyilkolt szovjet nyelvész, Jevgenyij Polivanov álmodta meg azt a kézikönyvet amely a világ összes verselési rendszeréről leírást ad, a Corpus Poeticarumot. Párizsban 1971-ben alakult meg a Polivanov-kör, azzal a céllal, hogy megvalósítsa a nagy álmot. Az Ad Corpus Poeticarum első kötete 1992-ben jelent meg; egy szegedi fejlesztésű számítógépes adatbázis pillanatnyi lenyomata volt ez: Répertoire de la poésie hongroise ancienne.

A régi magyar vers e leltárának építése a hetvenes évek végén kezdődött a Szegedi Egyetemen. A repertóriummal foglalkozó munkacsoport a céduláktól a lyukkártyás, majd nagyszámítógépes rendszeren át személyi számítógépes adatbázisig sokmindent kipróbált. E folyton változó adatbázis új arcával találkozhat ezen az oldalon minden látogató.

Az adatbázis az összes régi magyar nyelvű vers, illetve az azokat tartalmazó kéziratok és nyomtatványok -- az összes forrás -- bibliográfiai, filológiai és poétikai adatait tartalmazza. A versek esetén 1600-ig, a források esetén 1700-ig az abszolút teljesség igényével történt meg az adatgyűjtés.


Munkatársak
Főszerkesztő: Horváth Iván; Szerkesztő: H. Hubert Gabriella; Munkatársak: Font Zsuzsa, Herner János, Szőnyi Etelka, Vadai István; Adatszerkezet, programozás: DOS-os verzió: Gál György, Vadai István; web-es verzió: Karsai Róbert

...


Š Gépeskönyv
ContentWare
Labs, 2000
v. 5.0.5