SÚGÓ

A versek megtekintése

A kiválasztott vers négy részre osztott képernyőn jelenik meg. A képernyő tetején a főmenü látható. A vers szövege a baloldali nagy ablakban olvasható. A vershez kapcsolódó jegyzetek jobb oldalon, a keskenyebb ablakban találhatóak. A képernyő alján található ikonokkal pedig különféle kiegészítő funkciókat érhetunk el.

A vers-ablak
Minden vershez háromfajta jegyzet kapcsolódik.
1. A szövegváltozatokat tartalmazó jegyzetekre a vers szövegében található, felső indexbe helyezett jegyzetszámok (1) hivatkoznak.
2. A szövegjavítási javaslatokra vonatkozó jegyzetekekre a sorok elején található sorszámok hivatkoznak.
A jegyzet- illetve sorszámra kattintva a jegyzet-ablakban megjelenik a megfelelő jegyzet-állomány. A böngészőprogram igyekszik a keresett jegyzetet az ablak tetejére gördíteni. Abban az esetben, ha a keresett jegyzet után már nincs annyi szöveg az állományban, amennyi betöltené a teljes ablakot, a böngészőprogram a jegyzet-állományt az utolsó sorig gördíti.
3. A szövegmagyarázatokat tartalmazó jegyzeteket a szövegben aláhúzás jelzi. Ezek a jegyzetek egy előreugró ablakban jelennek meg. Célszerű a jegyzet elovasása után az előreugró ablakot bezárni a standard vagy az ablakban található ablakzáró gombbal.

A jegyzet-ablak
A jobb oldalon megjelenő két jegyzet-állományt szabadon váltogathatjuk, ha az ablak tetején látható jegyzet-ikonra kattintunk.
Ha a jegyzet-ablakban a jegyzetek számára kattintunk, a bal oldalon a vers a megfelelő hivatkozáshoz gördül. Abban az esetben, ha a keresett hivatkozás után már nincs annyi sor a versben, amennyi betöltené a teljes ablakot, a böngészőprogram a verset az utolsó sorig gördíti.
A szövegváltozatokat tartalmazó jegyzet-állományban aláhúzással jelöltük azokat a forrásokat, amelyeknek betűhű átirata megtalálható kiadásunkban. Ha ezekre a hivatkozásokra kattintunk, egy új ablakban megjelenik a hivatkozott forrásszöveg.

Figyelem! Takarékoskodjunk számítógépünk erőforrásaival: az egyszerre megnyitott ablakok számát igyekezzünk a lehető legalacsonyabban tartani. Ha nem éppen ez a célunk, ne nyissuk meg egyszerre több példányban ugyanazt az ablakot! A már nem használt ablakokat csukjuk be!

A képernyő alsó sorában látható ikonok
A képernyő alsó sorában a következő ikonokat láthatjuk:
Vissza- illetve továbblapozás. Ezekre az ikonokra kattintva léphetünk a jelen kiadás által megállapított verssorrend szerint előző és kövekező versre.
A Betűhű átiratok ikonra kattintva az adott vershez kapcsolódó forrásszövegek átiratait összesítő lapot jeleníthetjük meg.
Az Idegen mintaszövegek ikonra kattintva az adott vers idegennyelvű mintaszövegeit, illetve azok magyar fordításait jeleníthetjük meg.
A Repertórium ikonra kattintva egy előreugró ablakban az adott vershez kapcsolódó repertórium-fejezetet jelenthetjük meg. Célszerű a már nem használt előreugró ablakot bezárni a standard vagy az ablakban található ablakzáró gombbal.